Vulnerabilitat residencial des de l’enfocament de la geografia social: el cas del barri de l’Esperit Sant a Espinardo (Múrcia) - Morales Yago, Francisco José; Jurado Almonte, José Manuel; Cuesta Aguilar, María José (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2025)
La vulnerabilitat residencial a les zones urbanes és un fenomen complex subjecte a diferents factors socials i econòmics. Un exemple d’aquesta realitat és el barri de l’Esperit Sant (Múrcia, Espanya), considerat un espai de vulnerabilitat residencial a causa del mínim nivell formatiu de la població, les baixes rendes, els habitatges precaris i la inseguretat ciutadana. A l’article s’hi analitza el perfil del barri utilitzant una metodologia basada en l’estudi de diverses estadístiques i un treball de camp amb enquestes i entrevistes realitzades a grups focals. Com a resultats significatius, en destaquem l’estancament demogràfic de la població autòctona i, alhora, una població rejovenida per l’arribada d’immigració estrangera, la qual cosa conforma un espai multicultural no exempt de conflictes socials. La manca de renovació dels habitatges planteja reptes nous per a la integració cap a una convivència més participativa i segura, amb dinàmiques que frenin l’abandonament públic, evitin l’ocupació il·legal d’habitatges i contribueixin a promoure una regeneració residencial i social.