Territori, paisatge i herència cultural: debats i accions en el context europeu - Benito del Pozo, Paz (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2012)
Aquest treball se situa en les coordenades de l’anàlisi geogràfica dels desafiaments que planteja la societat postindustrial i ofereix una reflexió al voltant del patrimoni industrial com a recurs i com a oportunitat per als espais afectats per processos que generen abandonament de fabriques i sòls industrials. Des de l’òptica de l’experiència acumulada a Espanya, s’hi revisa l’evolució del debat teòric sobre «patrimoni industrial, territori i cultura» i s’hi analitzen les accions europees després de dues dècades d’intervencions desiguals. Finalment, s’hi repassen els nous enfocaments en la interpretació i l’ús de l’herència industrial, enfocaments en què el paisatge substitueix el monument i el territori cobra protagonisme; un discurs que posa l’èmfasi en la memòria dels llocs, així com en el comportament subjectiu i emocional del patrimoni industrial.