Un exemple de cooperació d’àrea vasta. L’experiència i les perspectives de desenvolupament a l’Euroregió Adriàtica - Bramanti, Alberto; Rosso, Paolo (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2010)
L’article analitza el cas d’estudi de l’Euroregió Adriàtica (EA), amb l’objectiu d’exemplificar l’emergència de la cooperació d’àrea àmplia. Aquest model és considerat el darrer desafiament de la cooperació transnacional a Europa, atès que es demanen motivacions sòlides per cooperar, i la dimensió i el nombre de participants comporta problemes. Començarem introduint-hi les característiques i les perspectives de l’EA, després, entrarem al core business destacant-ne tres aspectes principals: el lobbying dels presidents, l’articulació operacional i la programació estratègica. Al text, s’hi subratlla el paper de la mar Adriàtica com a factor d’avantatge absolut per a la cooperació, i es clou destacant les condicions (necessàries però no suficients) per a la sostenibilitat d’aquesta cooperació a llarg termini.