Construcció regional a la Regió del Mar Bàltic: territorialitat vs. funcionalitat - Schönweitz, Magdalena (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2010)
El tractament de la multidimensionalitat de les relacions estatals, transnacionals, transfrontereres, així com de les personals, són els aspectes centrals de la cooperació a la Regió del Mar Bàltic. No obstant això, una de les característiques principals de la cooperació regional és el decalatge entre territorialitat, en el sentit de fronteres administratives, i orientació funcional a les àrees econòmiques o culturals dels estats del mar Bàltic. Conceptualitzant la regió des d’una perspectiva urbana, aquest article se centra en el projecte infraestructural d’un enllaç fix al Fehmarnbelt, la connexió principal entre les dues àrees metropolitanes d’Hamburg i Öresund al sud-oest de la Regió del mar Bàltic. L’anàlisi mostrarà que el procés de presa de decisions que va conduir a la construcció del pont de Fehmarnbelt reflecteix clarament l’asimetria entre territorialitat i funcionalitat.