El paper ambivalent de les fronteres en la construcció de les metròpolis transfrontereres a Europa. Els casos de Ginebra, Basilea i Luxemburg - Sohn, Christophe (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2010)
Aquest article tracta d’analitzar el rol de les fronteres en la construcció política de les metròpolis transfrontereres a Europa. En un primer moment, es fa una reflexió sobre el procés d’emergència de les metròpolis transfrontereres, amb l’objectiu de subratllar-ne les especificitats. A partir d’una reflexió teòrica, es desenvolupa un marc d’anàlisi de les funcions atribuïdes a les fronteres. A continuació, els casos de Basilea, Ginebra i Luxemburg permeten examinar la manera com els actors metropolitans mobilitzen certes funcions atribuïdes a les fronteres, per tal d’elaborar i dur a bon terme les seves estratègies de desenvolupament i d’integració transfronterera. Lluny de constituir únicament un obstacle per a la cooperació, la frontera ofereix a aquestes metròpolis de segon rang oportunitats per reforçar llurs avantatges comparatives. L’activació d’aquestes oportunitats es basa en estratègies que articulen certes funcions de les fronteres segons lògiques diferents: la frontera pot ésser mobilitzada com un recurs econòmic o, en el pla simbòlic, com un objecte de reconeixement i d’afirmació del caràcter internacional de la metròpoli. Es constata que, en el joc provocat per la mutació de les fronteres, les metròpolis sostingudes pels estats s’hi veuen afavorides.