Panorama de la cooperació territorial en l’euroregió Galícia-Nord de Portugal - Cancela Outeda, Celso (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2010)
En l’article següent, ens aproximarem, primer, als factors que han impulsat la cooperació interregional i transfronterera entre les autoritats regionals i locals portugueses (Nord de Portugal) y gallegues. En segon lloc, analitzarem breument les fases històriques recorregudes des de les primeres iniciatives fins al moment actual, uns vint anys. En tercer i darrer lloc, ens aproximarem a les institucions que canalitzen la cooperació, principalment, la Comunitat de Treball Galícia-Nord de Portugal (CT), la Galícia-Nord de Portugal-Agrupació Europea de Cooperació Territorial (GNP-AECT) i l’Eixo Atlántico do Noroeste Peninsular. Igualment, cal referir-se també a experiències més recents i menys conegudes, com ara Unimiño o l’eurociutat Chaves-Verín.