Cooperació transfronterera europea: regulació, història i treball - Letamendía, Francisco (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2010)
La regulació —política, de l’acumulació de capital— s’ha desplegat en les darreres dècades en un conjunt d’escales (global, estatal, regional comarcal, local), que no actuen de manera jeràrquica, sinó simultàniament i en peu d’igualtat. Això ha afavorit la relació entre els actors col·lectius i les institucions de diferents escales a través de les fronteres, la qual cosa ha donat lloc a l’emergència d’una nova escala, la lateral, que es tradueix en els fenòmens de cooperació —o conflicte— transnacional, interregional i transfronterera. A l’article, s’hi tracten diversos temes d’aquesta darrera escala. S’hi estudien els objectius i les polítiques de la Unió Europea respecte de la cooperació transfronterera, el significat de l’ideal tipus de l’Euroregió, així com la intersecció de la resta d’escales amb la transfronterera. S’hi analitza el context, o estructura, de la cooperació transfronterera, que es concreta a la Unió Europea en el sorgiment de diferents eixos (Lotaringi o central, Mediterrani, Atlàntic). I s’hi examina, finalment, els problemes als quals s’enfronta la indubtable transnacionalització i transfronterització de les relacions de treball a la Unió Europea.