Anàlisi crítica del mecanisme rural de garantia com a instrument de política pública: lliçons internacionals - Esparcia Pérez, Javier (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2025)
El mecanisme rural de garantia (MRG) es defineix com «un intent de garantir que totes les àrees polítiques tinguin en compte els problemes rurals». El plantejament és aparentment simple i molt atractiu, però alhora esdevé tremendament complex. En aquest article, a més de repassar-hi el marc europeu, s’hi analitzen amb detall tres experiències especialment rellevants: la del Canadà, que van ser els pioners (des de 1998 fins a 2013); la d’Anglaterra, que és el model més robust i consolidat, encara que amb diferents ajustos al llarg de la seva història (des de 2000 fins a l’actualitat), i un model, el d’Irlanda, que està naixent, però que presenta novetats i que intenta aplicar les lliçons apreses fins ara (des de 2021 fins a l’actualitat). Aquestes anàlisis diferents ens permeten extreure’n una sèrie de lliçons de cara a calibrar adequadament, sense expectatives infundades, els elements fonamentals d’un MRG adequat que, en tot cas, ha de ser flexible i adaptar-se a les circumstàncies nacionals, regionals i locals.