Una anàlisi multicriteri per integrar les percepcions dels actors clau en l’adaptació basada en ecosistemes per a inundacions en zones urbanes costaneres - Riera-Spiegelhalder, Mar; Campos Rodrigues, Luís; Ferrandis Martínez, Adrián (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2025)
Les inundacions continentals i costaneres són cada cop més freqüents i greus, i afecten els sistemes naturals i socioeconòmics. L’adaptació local al canvi climàtic comporta decisions complexes que es beneficien de la integració de les opinions de les diferents parts interessades en el procés de disseny i de decisió. Aquest estudi contribueix a la incorporació de les opinions i preferències de les parts interessades en el procés de presa de decisions basant-se en un enfocament de laboratori viu (LV) per desenvolupar una anàlisi multicriteri (AMC), flexible per adaptar-se a diferents contextos geogràfics i necessitats. Els LV permeten definir, dissenyar i crear solucions innovadores a problemes específics a través d’un enfocament social i iteratiu. L’AMC és una eina adequada per prendre decisions, ja que permet quantificar paràmetres qualitatius i ponderar els criteris d’avaluació. Aquest estudi presenta els resultats d’una AMC aplicada a l’avaluació de l’adaptació basada en ecosistemes (AbE) a les inundacions en tres laboratoris vius de ciutats costaneres: Vilanova i la Geltrú i Benidorm (Espanya) i Oeiras (Portugal). L’estabilització de la llera i les riberes, o la plantació de vegetació de ribera s’han considerat opcions d’adaptació adequades per reduir el risc d’inundacions, especialment en el context de rius intermitents i perennes, alhora que contribueixen a obtenir beneficis col·laterals importants, com ara la conservació i millora de la biodiversitat i el valor estètic del paisatge.