La sostenibilitat del turisme comunitari a través del pensament de resiliència: el cas de Yunguilla (Equador) - Chontasi, David; Espeso-Molinero, Pilar; Pastor-Alfonso, María José (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2024)
Estudiar el turisme comunitari a través de la resiliència és una alternativa a la recerca per comprendre els processos d’adaptació de les comunitats i, així, valorar-ne la sostenibilitat. Aquest article té per objectiu comprendre les pràctiques de turisme comunitari que alimenten la resiliència i que alhora aporten experiència als objectius pràctics de la sostenibilitat, prenent com a estudi de cas la comunitat rural de Yunguilla (Equador), que practicava l’explotació de fusta com a principal activitat econòmica, la qual cosa afectava el seu medi natural i els principals mitjans de vida. Utilitzant la metodologia qualitativa, amb perspectiva etnogràfica, que triangula entrevistes, observacions participants i altres documents, l’article va revelar que el turisme comunitari és capaç de formular respostes a les preocupacions socioambientals i promoure la racionalitat de l’ús dels recursos naturals. Es conclou que el turisme a Yunguilla, com a model empresarial comunitari, és una estratègia de resiliència que configura la sostenibilitat del sistema socioecològic.