Complexitat espacial, conseqüències impredictibles: la distribució de terres impermeables a través del gradient urbà-rural a la província de Barcelona - Ranalli, Flavia; Salvati, Luca (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2015)
El patró espacial dels indicadors seleccionats de segellament del sòl s’ha explorat a la província de Barcelona com una contribució al debat sobre el consum de sòl impulsat per la urbanització a l’Europa mediterrània. Mitjançant l’ús de tècniques d’exploració multidimensional i d’anàlisi espacial, s’han obtingut indicadors de segellament del sòl (percentatge de sòl permeable, terrenys impermeables per càpita, intensitat de segellament del sòl i diversitat en la intensitat del segellament del sòl) a partir d’un mapa d’alta resolució del sòl en l’escala municipal. Tots els indicadors es van correlacionar amb la distància des del centre de Barcelona. Els resultats suggereixen que el patró de segellament del sòl a Barcelona reflecteix les diferents fases d’urbanització observades després de la Segona Guerra Mundial i indiquen la ràpida transició d’una forma urbana monocèntrica i compacta observada en la dècada dels anys cinquanta del segle passat a una aglomeració més dispersa. L’article tracta sobre l’ús d’indicadors d’impermeabilitat per a l’avaluació dels canvis d’ús del sòl a les grans regions urbanes mediterrànies.