Desafiar la norma a casa: experiències i estratègies de joves LGBT+ a la casa familiar i a la casa pròpia a la comarca del Bages - Pascual-Bordas, Júlia (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2024)
La recerca en geografia s’ha centrat prioritàriament en l’espai públic, amb una absència d’estudis sobre les relacions de poder a l’escala domèstica. La llar és un espai primordial per construir la identitat, per això resulta clau posar-hi el focus per comprendre com operen les estructures socials de poder en la vida de les persones. Partint d’això, l’objectiu d’aquesta recerca és estudiar l’experiència de l’edat, el gènere i l’orientació sexual en diferents espais de casa per veure de quina manera es reprodueixen les relacions de poder quotidianament. A través d’una metodologia qualitativa, els Relief Maps, s’analitzen les experiències de vint-i-set joves LGBT+ de la comarca del Bages. Els resultats mostren com l’adultisme, el cissexisme i l’heterocentrisme operen configurant les vivències de les joves LGBT+ a casa. L’estudi destaca la centralitat dels espais domèstics en l’anàlisi de desigualtats socials.