Els assuts del riu Segura (sud-est de la península Ibèrica): una infraestructura dels paisatges de l’aigua - López Fernández, José Antonio (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2024)
La investigació analitza les característiques dels assuts existents a la llera del riu Segura (sud-est de la península Ibèrica), un element que s’integra a l’arquitectura hidràulica dels sistemes de reg. L’estudi és de caràcter exploratori i interpretatiu, des de la perspectiva de l’anàlisi geogràfica, a través del treball de camp, la cerca de documentació d’arxiu i l’ús de visors cartogràfics. Entre els resultats, s’observa l’evolució d’aquesta infraestructura al llarg del temps, condicionada per les reparacions constants i l’ús de nous materials. Associada a sistemes de reg, les aigües derivades per assuts mostren altres usos (com ara l’energètic). Per acabar, cal destacar el valor patrimonial d’aquesta construcció, associada als paisatges culturals de l’aigua.