Efecte dels usos i les cobertes del sòl i les polítiques ambientals en el comportament de les temperatures superficials en campus universitaris: El cas de la Universitat Autònoma de Barcelona - Vicente-Salar, Rafael; Castelló-Bueno, Marc; Logan de la Rosa, Sofia; Padró Garcia, Joan-Cristian (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2024)
La gestió de les temperatures, fonamental en el context del canvi climàtic, ha estat un punt central en les polítiques urbanes, sovint relegant a un segon pla els espais periurbans com ara els campus universitaris. Mitjançant la teledetecció i l’anàlisi estadística, aquest article explora l’impacte dels usos del sòl i les polítiques ambientals en el comportament espacial de les temperatures superficials al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona entre el 2014 i el 2022. S’hi identifica una relació directa entre els usos del sòl urbanitzats i nus amb anomalies tèrmiques superiors a la mitjana, mentre que les zones cobertes de vegetació natural estan relacionades amb temperatures superficials inferiors a la mitjana, posant de manifest àrees crítiques no considerades per l’agenda ambiental de la universitat. Aquest article proposa estratègies de mitigació per millorar les polítiques ambientals i incrementar el confort tèrmic de la comunitat universitària.