El plànol geomètric del 1848 d’Alcalá la Real (Jaén). Resposta pionera a Andalusia al primer intent d’ordenació urbanística a l’Espanya del segle XIX - Nieto Calmaestra, José Antonio (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2023)
Els arxius municipals custodien veritables tresors documentals que, encara que solen ser coneguts, usats o referenciats en l’àmbit local, es veuen desproveïts del context i de l’objectiu que els va materialitzar. Indagar en el quan, el perquè, el qui o el com es va gestar aquesta documentació s’escapa de la tasca de l’arxiver per convertir-se en la de l’investigador. En aquest sentit, l’objectiu d’aquest treball és aclarir l’origen i les característiques d’un plànol urbà conservat a l’Arxiu Municipal d’Alcalá la Real (AMAR) del qual, encara que era conegut i usat profusament en publicacions i investigacions locals, no se sabia la raó de la seva existència i veritable importància, ja que es tracta d’un dels exemples pioners en el territori andalús, i fins i tot espanyol, de la planimetria produïda a mitjan segle XIX en resposta a un decret reial que perseguia l’ordenació del creixement urbanístic del moment.