La participació de la dona en el desenvolupament sostenible del poble kichwa de Rukullakta (Equador) - Veloz Jaramillo, Gloria Elizabeth; Tulla Pujol, Antoni F.; Vera Martín, Ana (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2023)
Les dones kichwes realitzen activitats productives, reproductives i de distribució en un model d’organització patriarcal. El 2009 es va modificar el reglament del Pueblo Kichwa de Rukullakta (PKR) per facilitar la participació de la dona en la governança organitzativa i productiva de la comunitat. Les dones han impulsat associacions i activitats amb les quals han millorat les oportunitats de desenvolupament sostenible (DS) de les seves comunitats. Es presenta una breu referencia a l’enfocament de gènere a l’Amèrica Llatina. S’utilitza metodologia qualitativa (observació participant, grups focals i entrevistes en profunditat) i quantitativa (cens de la Fundació TNC). Es realitza una anàlisi de la participació de la dona en les activitats dels quatre models de comercialització del PKR. Quan les dones participen en les associacions d’organització productiva i de distribució, hi ha més bons resultats en el DS del territori. Tot i que hi ha un avanç gradual de la participació de la dona en totes les activitats, encara es manté una certa distribució de tasques d’acord amb els costums del poble kichwa.