Un laberinto de papel. Fábricas de pasta de celulosa y conflicto socioambiental en el río Uruguay - Reboratti, Carlos (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2011)
Les fàbriques de pasta de cel·lulosa tenen fama de ser potencialment contaminants i, per tant, motiu de conflictes en moltes parts del món. Arran de la instal·lació d’una planta d’aquest tipus a la riba oriental del riu Uruguai —el qual delimita la frontera entre l’Argentina i l’Uruguai—, va aparéixer un espontani i actiu moviment ecologista a la ciutat argentina de Gualeguaychú que provocà que aquesta ciutat es declarés en contra de la instal·lació d’aquesta fàbrica de paper. Aquest fet va motivar la intervenció dels governs dels dos països, per la qual cosa d’un problema relativament petit i localitzat es va passar a un veritable conflicte geopolític de solució difícil. Aquesta nova escala del conflicte va eliminar la possibilitat d’arribar a acords que impliquessin —per totes dues ribes del riu— despeses socials, polítiques i econòmiques excessivament elevades per a tots els actors.