La alteridad de la nación. La formación del Territorio del Noroeste del Río Ohio de los Estados Unidos (1787) y de los Territorios Nacionales en Argentina (1884) - Zusman, Perla (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2011)
El desenvolupament dels estudis postcolonials va permetre aplicar la noció de colònia a uns altres contextos espacials i temporals, com aquells àmbits dins dels Estats Nacionals (Territoris, colònies agrícoles o reserves indígenes) que es van constituir en l’alteritat de la nació. L’article analitza la formació del Territori del Nord-oest del Riu Ohio dels Estats Units (1787) i la constitució dels Territoris Nacionals a l’Argentina (1884). A través de l’estudi de les normes que organitzen aquests territoris, s’hi identifiquen les semblances i les diferències en el seu procés de configuració. Finalment, s’hi plantegen algunes hipòtesis que podrien contribuir a explicar el curt manteniment dels Territoris als Estats Units i la llarga permanència dels Territoris Nacionals a l’Argentina.