La protecció del patrimonial industrial en àrees de transformació urbana: una revisió a partir del projecte 22@Barcelona - Paül i Agustí, Daniel; Casals Alsina, Èlia (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2023)
La noció de què es considera patrimoni no és estàtica. Un exemple el trobem en la protecció dels elements industrials, que han passat de ser vistos com a obsolets a ser objecte de processos de patrimonialització. El present article analitza l’evolució de la protecció que s’ha donat a elements industrials localitzats a la zona de transformació urbana del Poblenou de Barcelona (22@BCN) des de la seva aprovació l’any 2000 fins a la modificació del planejament del 2022. El fet que aquesta antiga zona industrial hagi experimentat un procés de transformació de més de dues dècades permet resseguir els canvis experimentats i plantejar-nos fins a quin punt la classificació legal ha contribuït a la protecció efectiva del patrimoni industrial. Els resultats assenyalen una clara evolució de la protecció, així com el rol de la reivindicació per part de la societat civil com a motor dels canvis, però també s’alerta que la simple protecció administrativa no en garanteix la conservació.