De ferreteria a gastrobar: anàlisi de la turistificació comercial en centres històrics - Ruiz Romera, Andrea; García Martín, Miguel; Villar Lama, Arsenio; Fernández Tabales, Alfonso (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2023)
La intensificació del turisme en els àmbits urbans i els seus efectes en el teixit comercial tradicional representen dues línies de recerca interconnectades en geografia. Aquest treball té com a objectiu analitzar l’evolució de l’activitat comercial al centre històric de Sevilla en el període de més creixement turístic de la ciutat (2010-2019). Per dur a terme aquest objectiu, s’ha explotat el directori d’establiments amb activitat econòmica d’Andalusia per classificar-los en funció de si tenen més o menys connexió amb el consum dels visitants. S’observa una marcada basculació de l’oferta comercial cap a les activitats més vinculades al turisme i l’oci, en detriment de les lligades a la població resident. Per finalitzar, es reflexiona sobre la incidència del manteniment del teixit comercial tradicional en la identitat urbana i la qualitat de vida del veïnat.