Nous enfocaments en la geografia del turisme: governança i intel·ligència territorial com a últimes fases en l’evolució de la gestió turística del litoral - Fernández-Tabales, Alfonso; Navarro-Jurado, Enrique (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2022)
L’espai litoral ha suportat fortes pressions en els darrers 80 anys. El desenvolupament turístic immobiliari global ha generat importants efectes territorials, a causa, entre altres motius, de la forta urbanització i de l’ocupació del sòl. Consegüentment, un dels reptes globals de futur a què s’enfronta la disciplina geogràfica és aportar comprensió i respostes empíriques davant aquest fenomen. Aquest article parteix dels nous enfocaments de la geografia que permeten aplicar la intel·ligència territorial a les destinacions turístiques litorals. En els primers epígrafs, es reflexiona sobre governança territorial, intel·ligència territorial i destinacions turístiques intel·ligents. Posteriorment, es justifica la importància dels espais litorals en el turisme per arribar a proposar eines aplicades i solucions tecnològiques que ajudin a analitzar i prendre decisions als gestors. Fruit de la investigació i la transferència dels autors, es proposen diversos sistemes d’indicadors que avaluen i mesuren el tipus de desenvolupament turístic, els seus impactes, la sostenibilitat i la seva governança. Aquests nous enfocaments es consideren fonamentals per a una planificació i una adequada gestió del territori.