La gran mobilització: globalització i migracions - Domingo, Andreu; Singh-Garha, Nachatter (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2022)
L’objectiu principal de l’article és presentar una reflexió sobre els efectes més importants de la globalització econòmica en les migracions internacionals durant el segle xxi, amb la voluntat de fer una mirada sistèmica on es contempli el lligam amb altres fenòmens demogràfics —la fecunditat, la mortalitat, especialment la longevitat—, així com l’avenç amb els nivells d’instrucció, prenent sempre en consideració la relació amb el territori. A més, aquesta reflexió està pensada per posar en evidència metàfores com el «gran reemplaçament», que han segrestat la intel·lecció del fenomen, amb un enquadrament propici per als discursos d’extrema dreta. Els objectius concrets són explicar la pluralitat de perfils que ha acompanyat el creixement migratori durant la globalització, el paper de la revolució tecnològica en l’acceleració de la mobilització i l’assentament de la població immigrada i, finalment, la por del reemplaçament de la població. Per acabar, s’inclou un comentari sobre la contribució que la demografia com a disciplina pot fer per l’assoliment dels objectius del desenvolupament sostenible.