Despoblació i concentració: una aproximació a l’evolució demogràfica a Castella-la Manxa des del 1900 fins a l’actualitat - Serrano Lara, J. Javier; Pitarch-Garrido, María Dolores; Cañizares Ruiz, María Del Carmen; Fajardo Magraner, Félix; Zornoza Gallego, Carmen (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2023)
L’anàlisi del procés de pèrdua de població de les zones rurals de l’últim segle és fonamental per entendre els principals problemes que actualment tenen aquestes àrees. En el cas de Castella-la Manxa, es mostra clarament l’evolució i el canvi des d’una societat agrària a una societat terciaritzada. A partir dels censos de població del 1900 fins a l’actualitat, s’ha calculat un conjunt d’índexs demogràfics amb els quals s’ha realitzat una anàlisi estadística amb SPSS i amb els centres de gravetat de població i anàlisis clúster mitjançant el programari ArcGIS. S’ha pogut contrastar la concentració de la població en espais urbans, especialment les forces centrípetes d’atracció de l’àrea metropolitana de Madrid i de les ciutats del Mediterrani. A més, s’ha produït una progressiva consolidació dels processos de despoblació i masculinització del territori, fet que les polítiques sobre desenvolupament rural en funcionament durant l’últim quart de segle no han estat capaces de frenar ni de pal·liar.