Les desigualtats d’accés a l’aigua en ciutats del Sud Global des del prisma de l’Ecologia Política Urbana - Zapana-Churata, Luis; March, Hug; Saurí, David (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2023)
Aquest treball analitza les desigualtats d’accés a l’aigua a ciutats del Sud Global des del prisma de l’Ecologia Política Urbana (EPU). Si bé les ciutats del Sud Global es caracteritzen, entre altres aspectes, per les formes desiguals d’accedir al subministrament hídric, aquestes desigualtats poden ser encara més grans si es consideren unes altres dimensions d’accessibilitat (assequibilitat, qualitat, equitat i prestació de servei). Des del prisma de l’EPU es pot afirmar que aquestes desigualtats són efectes de les relacions de poder. L’article emfatitza el paper de les polítiques estructurals en la producció d’una sèrie de condicions d’accés al subministrament d’aigua urbana, que són sovint més complexes en àrees periurbanes amb ingressos més baixos. En aquest darrer context, les polítiques de distribució hídrica a escala de veïnat modelen les pràctiques quotidianes d’accés a l’aigua, situació que augmenta les iniquitats socials al voltant de l’aigua urbana. En aquest sentit, l’article subratlla la necessitat de realitzar més estudis des de l’enfocament de l’EPU que analitzin el paper de les polítiques hídriques a escala de veïnat en la producció de desigualtats quotidianes d’accés a l’aigua.