El paper de l’increment del conreu de cànnabis (Cannabis sativa) com a força motriu dels canvis d’usos i cobertes del sòl (LUCC) a la capçalera de la vall del riu Laou (nord del Marroc) - Hmamou, Mustapha; Vila-Subirós, Josep; Chikhi, Noureddine; Boulifa, Abdelaziz; EL Abdellaoui, Mohamed (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2023)
La població de les muntanyes del Rif al Marroc depèn majoritàriament del conreu del cànnabis per al seu sosteniment. Aquest estudi presenta el paper que ha tingut aquest conreu en els canvis en el paisatge a la capçalera de la conca del riu Laou durant el període 1985-2019. L’anàlisi s’ha desenvolupat utilitzant dades Landsat. Els resultats indiquen que el conreu de cànnabis ha contribuït a l’acceleració del procés de LUCC i ha provocat que la majoria dels boscos s’hagin transformat en zones de conreu. L’increment de la pressió de les terres agrícoles, especialment després de les innovacions en l’agricultura i el conreu de noves varietats híbrides de cànnabis, ha tingut severes conseqüències per al medi ambient, l’economia i la societat. Això s’ha posat en relleu en una explotació intensiva de l’aigua i, com a resultat, diverses àrees no disposen d’accés a l’aigua per al consum humà o per al regadiu. Així doncs, per reduir els riscos derivats d’aquest tipus de transformacions, cal recuperar la pràctica d’una agricultura diversificada i sostenible, tal com prèviament havia estat.