Cartografia d’alta resolució del risc de gelades: perillositat, vulnerabilitat i exposició agrícola (SE d’Espanya) - Espín Sánchez, David (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2022)
El risc de gelades al sud-est d’Espanya ha suposat històricament importants pèrdues econòmiques per al sector hortofructícola. A la Demarcació Hidrogràfica del Segura (DHS), el sector agrícola representa 8.161 km2, una mica més del 43% de l’àrea total d’estudi. Els dies de gelades, que apareixen principalment a causa dels processos d’inversió tèrmica nocturna (ITN), influeixen en els cultius de la zona periòdicament cada any. Els factors que expliquen l’evolució i el càlcul del risc de gelades (perillositat, vulnerabilitat i exposició) s’analitzen des del punt de vista espacio-temporal, amb un especial èmfasi en l’anàlisi del període de gelades (FP) (1950-2020). Els resultats mostren una clara disminució de la perillositat de gelades durant les últimes set dècades (1950-2020), mentre que la vulnerabilitat i l’exposició augmenten. El març i l’abril són els mesos de més risc, quan destaca la potencial afectació als cultius d’ametllers i als cereals de secà i de regadiu, amb més de 4.000 km2 amb risc de gelades significatiu. S’ha generat una cartografia del risc mensual de molt alta resolució amb l’objectiu de ser útil per a la futura planificació agrícola de l’àrea d’estudi.