L’anàlisi de xarxes espacials per a l’estudi de les migracions internes: una aplicació al cas equatorià - Barragán-Ochoa, Fernando (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2022)
Els fluxos migratoris articulen espais de sortida i arribada que conformen xarxes espacials. A partir del cas equatorià, s’explora l’anàlisi de xarxes per comprendre l’estructura i la dinàmica de la migració interna. L’explotació de l’últim cens permet la construcció d’una base de dades de migracions internes analitzada en el programari Gephi. El càlcul d’indicadors de l’anàlisi de xarxes evidencia el paper dels nodes en la xarxa. Es determina que la xarxa migratòria interna a l’Equador es caracteritza per la complexitat de les seves interaccions, fet que no s’oposa a una jerarquització vinculada amb el rol dels espais en el sistema territorial. El nivell nacional funciona com un sistema semitancat de migracions conformat per subxarxes amb una expressió regional. Finalment, la investigació evidencia la potencialitat de l’ús i desenvolupament del paradigma xarxa per a l’estudi dels complexos migratoris interns.