La crisi de l’urbanisme de ciutats globals: reavaluar 20 anys de transformació del sòl i activitat econòmica del 22@Barcelona - Martín-Gómez, Albert; València López, Albert (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2022)
En aquest article presentem una anàlisi del desenvolupament urbanístic i econòmic del pla 22@, a partir d’una revisió de les dades primàries a escala parcel·lària del Portal d’Informació Urbanística i de Cartografia de l’Ajuntament de Barcelona (2020a, 2020b). El pla 22@ ha generat una extensa literatura sobre la seva referencialitat com a «ciutat global» en la regeneració urbana i l’impuls de clústers de «l’economia del coneixement», d’ençà de la seva aprovació l’any 2000. Aquesta recerca refuta les dades publicades fins ara del 65-70% de transformació i les concreta en un 25,5% de transformació amb edificació executada, a més d’analitzar la seva relació amb la tipologia d’activitat econòmica. Els resultats ens permeten, d’una banda, fer visible la dependència del pla urbanístic 22@ de la financiarització d’operacions immobiliàries de gran magnitud i, de l’altra, identificar la no dependència entre la transformació urbanística i l’atracció d’empreses de l’economia del coneixement.