Un enfocament evolucionista del transport aeri: coevolució del mercat, la tecnologia i les institucions - Suau-Sanchez, Pere; Pallarès-Barberà, Montserrat (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2013)
Aquest article se centra en les dinàmiques existents a la indústria del transport aeri. Utilitzant com a marc teòric la geografia econòmica evolucionista, analitzem la coevolució entre el mercat (ambient selectiu), el coneixement i l’equipament aeronàutic (tecnologia) i les polítiques públiques en transport aeri (institucions). El focus de la nostra anàlisi se situa en els factors que afecten la formació de la xarxa i la selecció d’enllaços. Els resultats mostren que el transport aeri té una alta dependència de la trajectòria anterior, tot i que al mateix temps demostra una alta incertesa a causa de factors externs. També s’ha confirmat l’existència de processos de coevolució entre l’ambient selectiu del mercat, la tecnologia i les decisions institucionals. Aquestes últimes demostren ser claus, ja que l’evolució del transport aeri només es pot entendre en el context d’un ambient de regulació mixta que proporciona diferents nivells de llibertat per a la formació de xarxes.