El delta de la Tordera: tensions, reptes i expectatives d’un paisatge rural complex a la perifèria metropolitana de Barcelona - Panareda, Josep M. (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2020)
El delta de la Tordera és petit (ocupa una superfície de 8 km2) i es troba situat a l’extrem septentrional de la regió metropolitana de Barcelona, amb un predomini de l’horta durant la primera meitat del segle XX. Posteriorment s’hi instal·laren diverses indústries, se’n va eixamplar l’espai urbanitzat i s’hi va desenvolupar una activitat turística intensa entorn de les platges. A l’article s’hi presenten les idees clau sobre la situació actual dels usos urbans en un paisatge en mosaic amb conflictes permanents per l’aprofitament de l’aigua, per l’ocupació de l’espai i pels efectes de les crescudes de la Tordera i de l’erosió constant de les platges a causa dels temporals marins. S’hi plantegen com a reptes principals l’acceptació de la dinàmica natural tal com és i que se sàpiga posar límits en el consum urbà, en l’ocupació de l’espai i en la realització de les activitats econòmiques i socials.