Els sabers dels ancestres: clau per als vincles amb la Mare Terra en una comunitat andina a l’Argentina - Steinhäuser, Cornelia (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2020)
Si assumim que els paisatges rurals agrobiodiversos es generen en permanent cocreació entre humans i no humans, és rellevant reconèixer les formes del saber immerses en aquest procés per dissenyar la transformació socioecològica cap a un desenvolupament sostenible, especialment de cara a la transició a l’agroecologia. Aquest treball, plantejat sobre la base d’un estudi de cas realitzat al nord argentí, aborda les relacions tangibles i intangibles amb les quals una comunitat andina construeix la seva realitat i un paisatge complex i variat. L’estudi utilitza metodologies etnogràfiques tot combinant l’observació participant amb entrevistes i l’anàlisi qualitativa. El resultat fa visible l’entramat de vincles entre humans i no humans narrat per les persones entrevistades, com ara l’afecte i la reciprocitat, que són decisius per romandre conreant la terra i desenvolupar-s’hi endògenament amb els seus sabers pagesos basats en els ancestres. Al seu torn, es discuteix la compatibilitat d’aquests sabers —a l’origen dels quals es troba una plena immersió en el paisatge— amb els estils de vida actuals.