Les subjectivitats eròtiques de l’investigador/a: reptes epistemològics i ètics - De Graeve, Katrien; De Craene, Valerie (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2019)
Aquest article pretén aprofundir en la qüestió de la rellevància potencial i la importància d’incloure reflexions sobre el desig i la sexualitat de la persona que investiga en els resultats de la seva recerca. Analitzem críticament l’excepcionalització de les interaccions sexual(itzade) s en la recerca: quines són les raons per les quals el contacte sexual(itzat) entre la persona que investiga i les persones participants es considera no ètic o problemàtic, i quines són les conseqüències del fet d’evitar la intimitat —o l’(auto)censura en relació amb el debat— en el treball de camp? Aquest debat ens porta a defensar una aproximació ètica alternativa a la prescrita pels protocols ètics institucionals. L’aproximació ètica que plantegem es basa en la premissa que la producció de coneixement mai no es dona fora dels nostres cossos i que la relació de recerca no és fonamentalment diferent de cap altre tipus de relació. El que proposem és una ètica relacional de la recerca que creï espais per al debat obert i en diàleg amb altres persones sobre les conseqüències (potencials) de les nostres accions com a investigadors/es/éssers humans en unes relacions d’asimetria de poder canviants.