Lefebvre a Barcelona: trialèctica i itineraris industrials al Poblenou - Limón López, Pedro; González García, Sergio Claudio (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2019)
En els últims anys, la configuració d’itineraris ha estat una de les polítiques urbanes més importants pel que fa als imaginaris i a les pràctiques d’aprenentatge de la ciutat. Així, la dimensió espacial és interioritzada com una part inextricable de l’experiència de socialització històrica del barri. Aquest aprenentatge practicat de l’espai estaria en confluència amb altres maneres d’aprendre’l, fonamentalment des d’una visió geomètrica i representacional. Així, mitjançant l’anàlisi de la posada en marxa d’itineraris institucionals i contraitineraris veïnals vinculats al procés de renovació urbana 22@, al barri barceloní del Poblenou, a partir de la perspectiva trialèctica, el present treball intenta mostrar com, en situacions concretes, determinats espais urbans són reapropiats i redefinits al servei de diferents agents polítics, la qual cosa transforma els significats del barri, les maneres d’imaginar el territori urbà i la mateixa concepció geogràfica de la praxi política a la ciutat.