Definició d’infraestructures verdes: una proposta metodològica integrada a través d’una anàlisi espacial - Aguilera Benavente, Francisco; Rodríguez Espinosa, Víctor Manuel; Gómez Delgado, Montserrat (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2018)
El concepte d’Infraestructura Verda (IV) ha començat a ocupar un lloc destacat en la planificació ambiental des de finals del segle XX. Amb un caràcter eminentment espacial, es planteja la necessitat de buscar procediments que permetin d’alguna manera concretar aquestes infraestructures, a partir de l’avaluació i el cartografiat de les dimensions que la integren. En aquest treball proposem una metodologia d’anàlisi espacial (mitjançant Sistemes d’Informació Geogràfica), amb l’objectiu de concretar-ne la delimitació i la cartografia a partir de l’anàlisi en cada punt del territori de quatre dimensions associades a la IV: la contribució als serveis ecosistèmics de diversos elements territorials, la connectivitat ecològica, l’accessibilitat o permeabilitat a la població i el valor ecològic. Malgrat les limitacions, es tracta d’una proposta suficientment concreta, però oberta a la vegada, i aplicable a qualsevol àrea d’estudi, fet que podria facilitar la implementació de IV al procés de planificació espanyol.