Barreres turístiques per a turistes espanyols amb discapacitats: desenvolupament i validació d’una escala - Gassiot, Ariadna; Prats, Lluís; Coromina, Lluís (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2018)
A Espanya, més de 2,5 milions de persones viuen amb algun tipus de discapacitat (Imserso, 2014). Les barreres turístiques es poden definir com factors que influencien la participació i el comportament dels turistes i es divideixen en tres categories: intrapersonals, interpersonals i estructurals. L’objectiu d’aquest estudi exploratori és desenvolupar i validar una escala per mesurar els tipus de barreres que 248 turistes espanyols amb algun tipus de discapacitat han d’afrontar quan viatgen. Els resultats mostren que les barreres intrapersonals deriven en tres factors diferents: falta de coneixement, problemes de salut i dependència física i psicològica. Les barreres interpersonals es divideixen en dos factors: incongruències entre habilitat i repte, i comunicació. Les barreres estructurals es classifiquen en quatre factors: informació i comunicació, cost i cuidador, socioespacials i d’actitud. Tenint en compte la importància d’aquest segment de mercat a Espanya i a la resta del món, l’article aporta una eina quantitativa per tal que les destinacions turístiques puguin avaluar les barreres turístiques que aquests turistes amb necessitats especials d’accessibilitat poden trobar quan les visiten.