Repensant la gestió de l’aigua: D’un model centralitzat a un model descentralitzat de subministrament d’aigua i sanejament - Domènech, Laia (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2011)
Des de la segona meitat del segle xix, els sistemes centralitzats d’aigua i sanejament s’han anat expandint arreu del món. No obstant això, les limitacions d’aquest model són cada vegada més evidents i per això, en els últims anys, ha començat a créixer un interès renovat pel model descentralitzat de subministrament d’aigua i sanejament, ja que aquests darrers sistemes permeten augmentar la seguretat hídrica i minimitzar la degradació ambiental. Aquest article analitza principalment dos sistemes descentralitzats que poden ser instal·lats a nivell domèstic: els sistemes de captació d’aigües pluvials i els sistemes de reutilització d’aigües grises. L’objectiu principal d’aquest article és analitzar les característiques distintives més importants dels sistemes descentralitzats i els requeriments necessaris per assolir una transició amb èxit cap a un model descentralitzat de gestió de l’aigua.