L’ecologia política de conflictes sobre l’energia eòlica. Un estudi de cas a CatalunyaL’ecologia política de conflictes sobre l’energia eòlica. Un estudi de cas a Catalunya - Zografos, Christos; Saladié, Sergi (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2012)
L’estudi investiga raons que expliquen un conflicte sobre la instal·lació de parcs eòlics a la Terra Alta, una comarca rural de Catalunya. N’identifiquem tres raons principals. Primer, i d’acord amb el marc conceptual d’ecologia política, el conflicte eòlic forma part d’un conflicte més generalitzat sobre la «macroconcentració» d’instal·lacions energètiques al sud de Catalunya que generen energia i beneficis econòmics, principalment per al centre del desenvolupament econòmic català. Segon, l’impacte paisatgístic dels projectes eòlics xoca amb iniciatives locals que impulsen el paisatge com un actiu valuós capaç de sustentar la vida a la comarca. Tercer, desequilibris de poder en el sistema formal de presa de decisions sobre parcs eòlics impedeixen la inclusió de valors locals com a criteris en el procés de presa de decisions, i això també genera conflicte. Per a un desenvolupament sostenible de l’energia eòlica, la importància del potencial del vent com a criteri principal de localització ha de ser reavaluada, i la negociació de la distribució de beneficis s’ha de fer de la manera més oberta possible.