El revés del mapa. Notes al voltant de Brian Harley i Franco Farinelli - Lladó Mas, Bernat (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2012)
A finals de la dècada de 1980, Brian Harley utilitza la filosofia de Jacques Derrida per «desconstruir el mapa», però si bé la seva proposta teòrica fou molt innovadora, no esgotà totes les implicacions d’aquella filosofia, especialment en relació amb el signe cartogràfic. Tot i que el també geògraf Franco Farinelli no ha utilitzat mai l’expressió «desconstruir el mapa» per referir-se a la seva crítica a la raó cartogràfica, existeixen alguns paral·lelismes entre aquesta crítica i la desconstrucció de Derrida. Fins i tot, i aquest és l’argument central del text, podem aventurar que ha estat Farinelli qui ha portat més enllà una possible desconstrucció del mapa, encara que, com es veurà, en algun punt de la seva crítica es reprodueixen algunes oposicions binàries que justament la filosofia de Derrida havia volgut desconstruir.