Més enllà del fum. L’ecologia política dels incendis forestals a partir del cas d’Horta de Sant Joan (Tarragona, Catalunya) - González Hidalgo, Marien; Otero Armengol, Iago; Kallis, Giorgos (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2013)
Analitzem el dramàtic incendi d’Horta de Sant Joan de 2009 a Catalunya en el marc de l’ecologia política. La història ambiental local, els canvis d’usos del paisatge forestal anterior a l’incendi i el xoc entre els diferents discursos socials al voltant d’aquest ens parlen de diferents formes sociopolítiques de construir la relació entre natura i societat. Cada actor social explica i avalua la gestió del territori i de l’incendi d’acord amb escales temporals i interessos diferents. Els diversos discursos es poden classificar segons el grau d’inclusió o exclusió del foc en el sistema socioecològic. La nostra anàlisi mostra els «paisatges desitjats » de cada actor social, la contextualització i l’anàlisi dels quals permeten realitzar una reflexió més profunda sobre els valors dominants i dominats en relació amb els boscos i els incendis. Concloem que és necessària una politització adequada del debat sobre les causes dels incendis forestals i les respostes que la societat catalana hi dóna.