Ciutat i territori a Mallorca - Mestre Morey, Margalida (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2015)
Una de les conseqüències de la revolució turística iniciada vers a l’any 1960 ha estat la consolidació definitiva del concepte “macrocefàlia” per definir la relació de la ciutat de Palma amb la resta del sistema urbà de Mallorca. Tanmateix, analitzant l’evolució de la població mallorquina a les darreres dècades, ens trobem amb que la hipòtesi de l’excessiva concentració de població està resultant, de cada cop, més difícil de sustentar. L’article aborda la problemàtica mitjançant metodologies clàssiques sobre la jerarquia dels sistemes urbans, com són el model rank-size i l’índex de primacia, complementades amb l’estudi de la dispersió del poblament. L’article conclou que el sistema no es pot seguir analitzant a partir de l’oposició entre la realitat urbana de Palma i la resta de l’illa, sinó que és necessari adoptar una nova perspectiva basada en el reconeixement de la integració del conjunt de Mallorca com un únic sistema integrat i interdependent.