L’Eurociutat Basca: una iniciativa pionera de cooperació interurbana transfronterera en punt mort - Trillo Santamaría, Juan M.; Amado, Alexander; Paül, Valerià (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2025)
L’Eurociutat Basca Baiona-Donostia es conforma com la primera experiència de cooperació transfronterera sota el concepte d’eurociutat. Malgrat el seu caràcter pioner, després de més de tres dècades, es constata un estat d’inactivitat i d’impacte territorial escàs. Sobre aquesta base, i a partir d’entrevistes semiestructurades, s’exploren les causes de la situació actual. Els testimonis recollits s’estructuren en tres blocs de continguts: origen i desenvolupament de l’Eurociutat Basca; problemàtiques i obstacles identificats, i perspectives de futur i possibles solucions. Aquests resultats es contrasten amb les referències generades sobre les àrees urbanes (trans)frontereres i, en particular, les eurociutats hispano-portugueses. L’article apunta cap a la idoneïtat de l’escala interurbana transfronterera en termes de cooperació, malgrat els desafiaments detectats en el cas específic.