Sostenibilitat turística a l’Amazònia equatoriana: connexions entre conservació i comunitats del Corredor de Connectivitat Llanganates-Sangay - Reyes Vargas, María Victoria; Andy Malaver, Itaya Corina; Ortega Ocaña, Fernando; Quishpe Quishpe, Luis Miguel (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2025)
La recerca es va desenvolupar a les reserves Cerro Candelaria, Río Zuñag i Río Anzu, situades al Corredor de Connectivitat Llanganates-Sangay (CELS), a l’Amazònia equatoriana. L’objectiu principal va ser identificar i prioritzar escenaris amb un alt potencial per conformar un circuit de turisme de natura sostenible que articuli la conservació ambiental, el desenvolupament econòmic local i la valorització cultural. En l’estudi s’hi va aplicar una metodologia mixta amb enfocament socioecològic, combinant eines qualitatives (entrevistes, validació comunitària) i quantitatives (fitxes tècniques, anàlisi jeràrquica i gràfics radials). S’hi van avaluar 18 atractius turístics mitjançant criteris del Ministeri de Turisme i la matriu de Holmes, prioritzant-ne 17 com a part d’un circuit de 43 quilòmetres amb senders, estacions científiques i espais de valor simbòlic. Els resultats mostren fortaleses en conservació ambiental i potencial turístic, però també limitacions estructurals en referència a l’accessibilitat, la promoció i la governança. S’hi detectà un desenvolupament desigual entre els components naturals i culturals. Tot i que la metodologia nacional va facilitar l’estandardització, mostra limitacions en contextos de biodiversitat elevada i gestió no estatal. Es recomana incorporar enfocaments més flexibles i participatius. L’estudi conclou que l’èxit del turisme sostenible en territoris amazònics exigeix planificació participativa, enfortiment de capacitats locals, articulació interinstitucional i estratègies de visibilització territorial. El CELS es planteja com un model replicable per a altres reserves comunitàries o privades interessades a conciliar conservació i desenvolupament des de una perspectiva socioecològica.