Indicadors alternatius per detectar la vulnerabilitat urbana: proposta aplicada a Lleó - Ordás del Corral, Javier (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2025)
La recerca de metodologies per detectar la vulnerabilitat urbana ha estat una preocupació constant entre molts investigadors socials durant els darrers anys. Aquest article aprofundeix en l’anàlisi i l’aplicació d’un indicador innovador basat en la distribució espacial de persones usuàries de prestacions socials, i planteja la hipòtesi que certes ajudes socials estan dirigides a pal·liar els efectes del fenomen en persones que s’enfronten a situacions personals desfavorables i relacionades amb l’habitatge i l’entorn on resideixen. La investigació s’aplica a Lleó seguint una metodologia de tipus inductiu i l’ús de tècniques quantitatives, la qual cosa comporta la utilització d’estadístiques descriptives i de SIG per fer l’anàlisi espacial i la presentació dels resultats. Els resultats obtinguts permeten identificar, caracteritzar i tipificar aquells espais de la ciutat on es concentren les persones que reben més prestacions socials vinculades a la vulnerabilitat urbana.