Sostenibilitat i resiliència socioecològica al delta de l’Ebre - Romagosa Casals, Francesc; Chelleri, Lorenzo; Trujillo Martínez, Antonio José; Breton, Françoise (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2013)
En aquest article, es presenta el delta de l’Ebre com un exemple de sistema socioecològic costaner fràgil que es troba exposat no només a les conseqüències del canvi climàtic actual, sinó també a les actuacions humanes que amenacen la pròpia sostenibilitat del Delta. L’article comença realitzant una breu presentació conceptual entorn de la resiliència socioecològica i la seva relació amb la sostenibilitat, com a conceptes clau per interpretar l’evolució i les adaptacions recents i futures del territori analitzat. A continuació, s’ofereix una presentació del territori deltaic i la transformació que ha sofert, destacant els reptes i els problemes socioecològics als quals haurà de fer front el Delta al llarg de les pròximes dècades. Li segueix l’anàlisi dels plans i dels instruments de caràcter territorial i ambiental desenvolupats i implementats al delta de l’Ebre durant les tres últimes dècades, per finalitzar amb la discussió entorn de la sostenibilitat i la resiliència futura d’aquest socioecosistema.