Dimensió i tipologia dels moviments transfronterers a la frontera entre Espanya (Extremadura) i Portugal (Alentejo i Regió Centre) - Gutiérrez Gallego, José Antonio; Pérez Pintor, José Manuel; Mora Aliseda, Julián (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2010)
Aquest estudi permet apropar-nos a la realitat socioeconòmica de l’espai de frontera que conformen els municipis de les províncies de Badajoz y Càceres (Espanya) i els concelhos i freguesias dels districtes portuguesos de Guarda, Castelo Branco, Portalegre, Évora i Beja, per poder apreciar els factors més característics d’aquesta unitat paisatgística i territorial. En aquest sentit, hem de destacar la importància de l’existència de la frontera en les relacions de la població resident a tots dos costats. Davant d’aquest escenari, tractem de verificar com influeix la frontera en les relacions socials, la mobilitat, les infraestructures, i també com interactua la població resident en aquests espais, atesa la influència dels factors mencionats anteriorment, interrelacionats, i que ens permeten determinar la configuració del sistema d’assentaments de la raya. Així mateix, es valora la incidència que exerceixen sobre aquests espais les diferents accions de cooperació transfronterera endegades entre Espanya i Portugal després de l’entrada d’aquests països a la Unió Europea.