L’Eix Mediterrani: entre les dinàmiques locals i la perspectiva megaregional - Boira Maiques, Josep Vicent (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2010)
L’article analitza la dinàmica de relacions de l’Eix Mediterrani en el marc més ampli del debat sobre el concepte de megaregions, desenvolupat per autors com Kenichi Ohmae, Richard Florida i altres. La primera part recull noves evidències dels vincles geoeconòmics que uneixen els territoris de l’Eix Mediterrani, amb una referència especial al País Valencià i Catalunya, per al període 1975-2008, a partir d’una nova lectura d’alguns treballs coneguts sobre estructures territorials a Espanya. En segon lloc, s’hi presenten algunes de les principals aportacions referides a les megaregions, en tant que àrees fortament integrades entorn a sistemes urbans densos i amb un pes important en l’economia internacional. Als Estats Units, aquestes àrees són tingudes en compte, per exemple, en la planificació de les principals infraestructures de transport. Finalment, s’hi identifica l’Eix Mediterrani com a megaregió, i s’hi defensa que la cooperació entre els territoris que l’integren és una forma eficient d’assegurar el seu futur desenvolupament.