Euroregions i integració europea - Morata, Francesc (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2010)
Aquest treball analitza breument l’evolució de la cooperació transfronterera a Europa, en particular pel que fa a les euroregions, per centrar-se, a continuació, en els requisits institucionals necessaris per gestionar processos de cooperació d’aquest tipus des de la perspectiva de la governança multinivell. La nostra hipòtesi és que aquests requisits —de tipus polític, organitzatiu, tècnic, informatiu i participatiu— hauran de tenir en compte tant l’adequació i l’articulació de les capacitats existents en els diferents nivells implicats, com la creació de noves capacitats adaptades a les especificitats de cada espai euroregional. Aquesta hipòtesi es confirma pel que fa a l’Euroregió Pirineus-Mediterrània. Les conclusions subratllen les implicacions que es deriven d’aquest plantejament.