El partit judicial: una divisió «infravalorada» amb capacitat per generar identitats territorials col·lectives. L’exemple de Galícia - Otero Varela, Alejandro (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2024)
Els partits judicials, igual que les províncies i els municipis, són fruit de la instauració de l’Estat liberal espanyol durant les primeres dècades del segle XIX. El seu objectiu original era la impartició de justícia, però ràpidament van assumir unes altres funcions i serveis que els van reforçar. Malgrat que no es van convertir en ens locals, van ser de gran importància per a l’Administració pública a l’hora de fixar la seva estructura territorial. Mitjançant una anàlisi geohistòrica, el present treball busca desenvolupar la «història» de la divisió judicial de Galícia. Els resultats avancen que la seva llarga estabilitat en el temps va venir a consolidar-los en l’imaginari col·lectiu de la població. En particular, l’autoritat dels partits judicials es pot comprovar en l’enorme influència que exerceix sobre la divisió comarcal posterior, com aquest estudi demostra en el cas gallec.