Una ciutat fortificada a través de la mirada de l’enginyer militar Antonio Gaver: Ciudad Rodrigo i la defensa de la raya salmantina - García Juan, Laura; Bernabé Crespo, Miguel B.; Camarero Bullón, Concepción (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2023)
Exèrcit i cadastre es van alinear a mitjans del segle XVIII amb la finalitat d’avançar en el coneixement del territori i de la seva gent. Aquesta unió es va dur a terme per la iniciativa d’una mateixa persona, el marquès de l’Ensenada, promotor de dues magnes investigacions: el cadastre d’Ensenada i el projecte d’elaboració del mapa de la frontera amb Portugal (Flor, 2002). Mitjançant un fort esperit col·laboratiu sorgit entre les dues parts, es va saber més d’un espai geoestratègic clau en la construcció de l’estat modern: la frontera. Sobre aquest context, a les pàgines següents ens centrarem a estudiar els treballs realitzats per l’enginyer militar Antonio Gaver a la intendència de Salamanca, amb l’objectiu principal de conèixer, tant a través de la seva obra com de la unió amb altres fonts, la visió i la concepció que posseïa d’una tipologia urbana amb unes particularitats pròpies: les ciutats fortificades. Per fer-ho partirem d’un estudi pilot centrat en Ciudad Rodrigo (Salamanca), perquè és una de les places militars més destacades de Castella.