Reconeixement del territori urbà en la cartografia de la primera industrialització de Guipúscoa - González-Bereziartua, Madalen (Documents d’Anàlisi Geogràfica, 2023)
El present article té com a objectiu estudiar el paper que va tenir la primera industrialització en el reconeixement del territori urbà guipuscoà a través d’alguns documents cartogràfics que es van elaborar en aquell període i que són reflex dels condicionants i reptes urbans als quals s’enfronta avui aquest territori. D’una banda, aborda els efectes urbans que va suscitar l’arribada del ferrocarril, el qual va propiciar tant projectes de condicionament urbà per donar accés a l’estació com, en alguns casos, projectes d’eixample de població. D’altra banda, destil·la les característiques urbanes particulars que va tenir el procés d’assentament fabril de Guipúscoa. Aquesta circumstància va donar lloc a concentracions urbanes industrials de grandària variada que, situades sobre el fons de les estretes valls i tangents als seus rius, van formar creixements suburbans filiformes en la perifèria dels centres urbans.